Hajhullás elleni vitaminok

2
 

A szép haj titka az egészség. A hajhullás pedig nem csak a szépség, hanem az egészség meggyengülését is jelzi, már csak ezért sem érdemes figyelmen kívül hagyni a hajszálak korai elvesztését. Bár a hajhagymák elsorvadásával járó, sok esetben örökletes kopaszodás ellen egyelőre a hajbeültetés az egyetlen maradandó megoldás, a hajnövekedéshez szükséges tápanyagok hiánya, pajzsmirigy, hormon- vagy egyéb betegségek, illetve gyógyszeres terápiák következtében kialakult hajvesztésre - a házi megoldások helyett vagy mellett - a hajhullás megállítására, és a hajnövekedés serkentésére kifejlesztett gyógyhatású készítmények az alkalmasak.

Egy hajszál átlagosan egy centimétert nő havonta, és annak ellenére, hogy a haj folyamatosan hullik, egyetlen hajszál élettartama valójában 2-7 év! A hajszálak cserélődése természetes folyamat, de ha a hajhullás mértéke meghaladja az új hajszálak növekedésének ütemét, a haj ritkulni kezd.

Ha a szervezet hosszú távon nem jut hozzá az egészséges hajnövekedéshez szükséges tápanyagokhoz, ezek hiánya előbb-utóbb hajhullást okoz. Az egészségtelen életmód következtében állandósuló stressz és az egyoldalú táplálkozás, akár szigorú fogyókúra, akár a zsíros, cukros, szénhidrátban gazdag ételek mértéktelen fogyasztása formájában sokszor láthatóan megviseli a hajat. A hajhullás azonban nemcsak a szépség elvesztésével fenyeget. Valójában a legtöbb esetben a szervezet energia háztartásának lemerülését jelző tünet, amelyet a pszichés vagy fizikai túlterhelés, a helytelen táplálkozás, különböző betegségek és gyógyszeres terápiák is okozhatnak.

A hajhullás okai

  • A hajhullást okozó betegségek közül a pajzsmirigy problémák, a vashiányos vérszegénység, a gyulladásos gócok, illetve a felszívódási zavarokkal is járó emésztőrendszeri elváltozások a leggyakoribbak. A hajhullás sok esetben a hormonális elváltozások jellegzetes tünete. Sok nő a terhességet követő időszakban, illetve a változókor során panaszkodik leginkább arra, hogy nagyon hullik a haja. A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése egyaránt okozhat hajhullást, bár a pajzsmirigy alulműködésére utaló, hízékonysággal, székrekedéssel, fáradékonysággal, kedvetlenséggel kísért kopaszodás a változókori hormonális eltérésekkel együtt gyakrabban jelentkezik.
  • A hirtelen kopaszodás oka a fejbőr megbetegedése is lehet, ennek jellemző tünete a viszkető, hámló, kipirosodó fejbőr, kiváltó okai közül pedig a korpásodást okozó seborrhoeás dermatitis és a fejbőr gombás fertőzése a leggyakoribb.
  • Az egyébként a haj növekedését nem befolyásoló betegségek kezelése során is jelentkezhet kopaszodás. A kemoterápia során kialakuló kopaszodás talán a legismertebb ilyen jellegű mellékhatás, de számos más gyógyszer szedése folyamán is előfordulhat, hogy valakinek a szokásosnál jobban hullik a haja.
  • A túl gyakori hajfestés, vegyszeres hajformázás is vezethet hajhulláshoz.

A hajhullás kezelése

A hormonális okok, a pajzsmirigy működés zavarai, a fejbőr fertőzéses megbetegedése, a krónikus gyulladások, emésztőrendszeri vagy anyagcsere betegség miatt kialakuló hajhullás ellen a megoldás a haj meggyengülését okozó betegség kezelése. A kiváltó ok megszüntetésével a természetes hajnövekedés helyreállításában a hajhullás elleni vitamin- és ásványi anyag készítmények segíthetnek.

Az egészségtelen életmód, tartós fizikai és érzelmi stressz, az egyoldalú táplálkozás, szigorú fogyókúra vagy különböző emésztőrendszeri problémák okozta hajhullás ellen a haj egészséges növekedéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazó gyógyhatású készítmények a leghatékonyabbak.
A gyógyszerek mellékhatása következtében kialakuló hajhullás kezelése során sok esetben meg kell várni a kúra végét ahhoz, hogy a hajszálak cserélődésének természetes üteme helyreálljon, a hajhullás ellen ajánlott gyógyhatású készítmények kúraszerű alkalmazása azonban elősegítheti ezt a folyamatot.

Természetes megoldások hajhullás ellen

A legjobb házi módszer kopaszodás ellen a kíméletes hajápolás. Válasszon olyan sampont, ami kíméletesen tisztítja és természetes növényi kivonatokkal erősíti a hajat, így akár naponta is használható. A gyakori hajmosás is kevésbé veszi igénybe a hajat, ha természetes módon hagyja megszáradni. Kerülje a haj szerkezetét roncsoló hajformázó eszközök – forró hajszárító, hajvasaló, hajsütővas – rendszeres használatát.

A hajhagymák működésének serkentését szolgáló házi praktikák közé tartozik a fejbőr alapos megmasszírozása, akár naponta többször is, de a hajmosások alkalmával mindenképpen. A masszírozás eredményeként a fejbőr apró hajszálereinek vérellátása fokozódik. A hajszálerekben keringő vérrel a hajhagymák több tápanyaghoz jutnak. Ugyanezt a célt szolgálják a fejbőr helyi keringését élénkítő összetevőket tartalmazó samponok és tonikok is.

A szépség egészség: a hajnövekedéshez szükséges tápanyagok

A körmökhöz hasonlóan a hajszálak 90%-át is egy fehérjetartalmú szilárd anyag, a keratin alkotja. A keratin termelődését a szervezetben a metionin és a cisztein nevű aminosavak segítik elő. A hajszálak szilárdságáért és egészséges rugalmasságáért pedig a fehérjében gazdag táplálkozáson kívül elsősorban a B-vitaminok, a biotin, azaz a H-vitamin, az A- és az E-vitamin, illetve a cink, a vas, a szilícium és a folsav a felelős. A sokszor szépség vitaminnak is nevezett biotin a haj, a bőr és a körmök egészséges növekedésében játszik fontos szerepet.

Professzionális megoldás hajhullás ellen: a Revalid® kemény kapszula

A drogériákban számos hajhullás elleni vitamin készítmény kapható. A Revalid®kemény kapszula olyan komplex, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amely a keratin termelődéséhez és az egészséges hajnövekedéshez szükséges aminosavakat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben és összetételben tartalmazza.

A Revalid® kemény kapszula erejének titka: élesztő, köles és búzacsíra kivonat

A Revalid® kemény kapszula természetes összetevői az orvosi élesztő és a rendkívül tápláló köles és búzacsíra kivonat. Az élesztőkivonat magas biotin és B-vitamin tartalma mellett a köleskivonat szinte az összes, az erős, rugalmas és dús haj növekedéséhez szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. A köleskivonat a haj szilárd vázát adó keratin termelődéséhez szükséges aminosavval, a metioninnal, valamint cisztinnel, A-, E- és B-vitaminokkal, vassal, magnéziummal, foszforral, kalciummal, valamint magas kovasav tartalma révén természetes szilíciummal látja el a szervezetet.
A tápanyagokban különösen gazdag búzacsíra kivonata azon kívül, hogy gazdag biotin-, B- és E-vitamin forrás, ásványi anyagok sokaságát; szelént, krómot, foszfort, cinket, magnéziumot és folsavat foglal magában.

A különböző hajhullás elleni vitamin készítmények hatóanyag tartalma jelentősen eltér egymástól.
A Revalid® kemény kapszula a természetes, tápláló, fehérjetartalmú növényi kivonatokon túl a minél eredményesebb hajnövekedés érdekében hozzáadott nyomelemeket – vasat, rezet, cinket –, a keratin építéséhez szükséges többlet metionint és cisztint, kalciumot, B-vitaminokat és para-amino-benzoesavat is tartalmaz.
A PABA, azaz a para-amino-benzoesav az egyik legfontosabb hajnövesztő vitamin. A PABA ugyanis amellett, hogy elősegíti a gyors hajnövesztés támogatásához szükséges folsav termelődését, a vas felszívódását, a bélflóra egyensúlyának fenntartását, jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, és a körmök egészséges növekedésében, ezáltal a külső vonzerő megtartásában is.

Felhasznált irodalom: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/

kockazat

 

Amennyiben termékünkkel kapcsolatosan mellékhatás lépne fel, kérjük, késedelem nélkül az alábbi e-mail címen jelentse be: pharmacovigilance@remove-this.ewopharma.hu

EWO/ewopharma/2016/23
Lezárás dátuma: 2017.01.11.