Interjú Kulcsár Edinával az anyaság kihívásairól

2
 

Van a hajhullásnak olyan sajátságos típusa, amelyről a legtöbb nő semmit sem tud mindaddig, amíg maga is meg nem tapasztalja: ez a szülés utáni hajhullás. Ugyan ez csak az újdonsült anyukák 40-50 százalékát érinti, mégis szakítottunk időt arra, hogy beszélgessünk róla egy kicsit a 2014-es Miss World második helyezettjével, a Revalid márka nagykövetével, Kulcsár Edinával ezirányú tapasztalatairól, aki nemrégiben adott életet első gyermekének. Mielőtt azonban rátérnénk az interjúra, vajon mi is pontosan a szülés utáni hajhullás?

A szülés utáni hajhullás a hajvesztésnek egy olyan formája, amely nőknél jelentkezik, a szülés utáni első hónapokban. A szülést követően számos hormonális változás játszódik le a női testben, főleg az ösztrogénszint csökken jelentősen. A terhesség alatti magasabb ösztrogénszint azt eredményezi, hogy a nők az átlagos napi 100 szálnál kevesebb hajat veszítenek, mivel körülbelül 50%-kal kevesebb hajszáluk van a hajnövekedési ciklus telogén (vagyis nyugalmi) fázisában. Ez a változás az oka annak, hogy sok nőnek sűrűbb, fényesebb lesz a haja terhesség alatt. Szülés után az ösztrogénszint újra lecsökken, és a terhesség alatt “felhalmozott” haj elkezd kihullani. Ez hirtelen is történhet, a szülés utáni második-harmadik hónap között, majd általában normalizálódik a terhesség előtti állapothoz visszatérve a szülést követő hatodik-kilencedik hónapra, de sok esetben nagyon ijesztő lehet az újdonsült anyukák számára.

Edinával a terhesség alatti és az azt követő tapasztalatiról beszélgettünk...
 

Először is gratulálunk kisfiad, Medox születéséhez. Hogyan sikerül belerázódnod az anyaságba?

Köszönöm! Mindketten teljesen jól vagyunk,és nagyon élvezzük ezt a kezdeti ismerkedést egymással. Ez nagyon különleges időszak mindkettőnk számára.
 

Észrevettél valamilyen változást a hajadon a terhesség alatt?

Feltűnt, hogy a hajam sokkal sűrűbb lett a terhesség alatt. Fényesebb és könnyebben kezelhető is volt. Azt is észrevettem, hogy kevesebb szál marad a hajkefén, mint korábban. Ez egyike volt a kellemes mellékhatásoknak. De nem szabad elfelejteni, hogy minden terhesség más és más. Vannak olyan barátnőim, akik semmiféle változást nem tapasztaltak a hajukon.
 

És mostanában, a szülés óta? Tapasztaltál valamilyen lényeges változást a hajadon?

Az első hetekben a hajam ugyanolyan maradt, mint a terhesség alatt, amennyire emlékszem. Persze akkor rengeteg más dologra kellett figyelnem, és a szülés után amúgy is rengeteg testi változás történik. Ha jobban belegondolok talán mostanában tapasztalom azt, hogy több hajszál marad a hajkefémben. Igazából elég nehéz megítélni az esetemben, hogy ez a szülés utáni hajhullás-e, mert pontosan emiatt már korábban elkezdtem használni a Revalid® új hajnövekedést serkentő szérumát, mert a dolgok elébe szerettem volna menni.
 

A terhességed előtt hallottál erről a szülés utáni hajhullásról?

Szerencsére már hallottam róla, hála a Revalid®-dal végzett munkámnak, de azelőtt nem sokat tudtam róla. Mostanában, ahogy kérdezgettem a barátnőimet és a rokonaimat, ők is mondták, hogy átestek ezen, de nem szívesen beszéltek róla. A férfi hajhullás az élet normális velejárójának számít, de a nők gyakran nem merik bevallani, hogy hullik a hajuk, sem a szülés után, sem a későbbi években. Szerintem nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jelenségre, hogy az újdonsült anyukák ne féljenek erről beszélni, és hogy segítséget kapjanak, ha szükségük van rá.
 

Mit tettél/ teszel azért, hogy megelőzd a hajhullást?

Először is, ahogy a korábbiakban írtam, alkalmazom a fejbőrömön a Revalid® hajnövekedést serkentő szérumot, de ezen kívül talán a táplálkozás az egyik legfontosabb. Sok folyadékot igyekszem a szervezetembe vinni, emellett pedig a szükséges tápanyagokra is odafigyelek. Rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget eszem.

Lehetőség szerint próbálom kerülni a stresszt is, hiszen nem csak olvastam, hogy ez ronthat a tüneteken, de sok ismerősöm tapasztalta is. Szerencsére a közszereplői mivoltomból adódóan rég megtanultam kezelni a körülöttem lévő dolgokat, amik esetlegesen idegeskedéshet vezethetnek, így csak az otthoni körülmények lehetnének rám befolyással, de a családom egyszerűen csodálatos. Mindenben támogatnak és segítenek nekem.
 

Mi a helyzet a hajápolási szokásaiddal? Ezen a téren is változtattál?

Bár most nincs annyi időm ilyesmire, mint korábban, de odafigyelek arra, hogy rendszeresen mossam és kondicionáljam a hajamat. Arra is szánok időt, hogy a zuhany alatt átmasszírozzam a fejbőrömet. Ez a stresszt is oldhatja. Igyekszem minél többet elmenni, hogy befonassam a hajam. Általában az egész hajtömegemet befonják, amit több napig is tudok viselni, így nem kell nap mint nap sem fésülnöm, sem pedig formáznom.

Amikor csak lehet, hagyom a hajam magától megszáradni. Ezzel nem csak időt takarítok meg, ami egy kisbaba mellett kész nyereség, hanem a hajamat is megkímélem a hajszárító és a hajvasaló szárító hatásától, ami súlyosbíthatja a hajhullást.
 

Köszönjük neked a tippeket, Edina! Biztosak vagyunk benne, hogy sok olyan nőnek fognak segíten, akik ugyanezt élik át. Minden jót kívánunk neked az első közös hónapokhoz Medox-szal!
 

Mikor érdemes orvoshoz­/ bőrgyógyászhoz fordulni?

Ha a gondosabb hajápolás nem teszi egészségesebb külleművé a hajat, nem csökkenti a hajhullást, vagy ha az erősebb hajhullásos tünetek a szülés után egy év elteltével sem szűnnek meg, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni. A hajhullásnak egyéb okai is lehetnek, és azért fontos orvos véleményét kérni, ha Ön aggódik a haja elvékonyodása vagy a hajhullás miatt, mert a legtöbb ilyen ok kezelhető. Minél hamarabb foglalkozunk a problémával, annál jobbak a kezelés várható eredményei.

 

EWO/REVALID/2018/39
Lezárás dátuma: 2018.11.06.