MAGAZIN

A HAJUNK: EGY IDŐTLEN ÉS MEGGYŐZŐ SZÉPSÉG

 

„A hajtüszőkben található őssejtekből valami csodálatos
és különleges dolog jön létre: a hajszál. Ez egy olyan
biológiai csoda, ami egész életünk során újra és újra
megtörténik velünk.”
Prof. Dr. med. Severin Läuchli

 

A hajunk jelentősen meghatározza a megjelenésünket. Ez hasonlóan jellemző a férfiaknál és a nőknél, de általában a nők számára fontosabb. A fényes, sűrű és egészséges haj fiatalsággal, energiával, egészséggel és sikerrel társítható. Azonban, hiába szeretnénk ragyogó, jól ápolt hajat, nem biztos, hogy tudjuk, hogyan érhetjük el azt.

A két részes hajápoló sorozatunk első részében Prof. Dr. med. Severin Läuchli (Dermacenter, Zürich) elmagyarázza ennek a menetét, és bemutatja a bőr és haj öregedésének tényezőit, illetve a hatékony öregedésgátló (anti-aging) bőrápolást, ami sikeresen használható az anti-aging hajápolásban is. Így a hölgyek megalapozott döntéseket tudnak hozni a hajuk anti-aging ápolásával kapcsolatban, egy ragyogó megjelenésért idősebb korban is.

 

A bőr öregedésének természetes folyamata meglehetősen jól ismert és az anti-aging bőrápolás sokaknak a mindennapos rutin része. Mi a következő kérdésekre keressük a választ: Milyen korban kezdődik a bőr öregedése? Mik a leggyakoribb jelei és legfőbb kiváltó okai?

Dr. Läuchli: A bőr öregedése egy állandó folyamat életünk során. A változások fiatalabb felnőtt éveinkben még nem észrevehetőek. 30 és 40 éves korunk között megjelennek az első jelei, melyek 40 és 50 éves korunk között nyilvánvalóvá válnak. A faggyúmirigyek, amelyek bőrünk hidratálásáért felelnek, veszítenek aktivitásukból, ami bőrszárazsághoz vezet. A száraz bőr ráncosabb és vékonyabb, mint a hidratált bőr, valamint érzékenyebb, hajlamosabb a kipirosodásra. A vékonyabb bőr esetében a bőrfelszín alatti erek jobban láthatóak. A pigmentáció is változik, több világos és sötét terület alakul ki. Továbbá, a szervezetben zajló oxidatív folyamatok következtében csökken a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős rugalmas rostok működése.

Az UV-sugárzás a rugalmas rostok károsodásának legfőbb külső okozója. Szinte mindenkin könnyen észrevehető: például kezeink gyakrabban vannak kitéve UV-sugárzásnak, mint más testrészeink, így az öregedés hangsúlyosabb jelei láthatóak rajta, úgy, mint a csökkent rugalmasság, elvékonyodott bőr és ráncok.

 

Mit tehetünk, hogy lelassítsuk a bőr öregedésének folyamatát?

Az öregedést nem lehet visszafordítani vagy megállítani. Viszont több dolgot tehetünk, amivel hatással lehetünk a folyamatra. Az egészséges életmód határozottan egy a sok közül. Megfelelő kozmetikai bőrápolással vagy esztétikai kezelésekkel hidratálhatjuk bőrünket, hiszen a száraz bőr vékonyabbnak, ráncosnak és kevésbé feszesnek tűnik. A bőrápoló termékek aktív összetevői támogatják a bőr fiziológiás regenerációs folyamatát, illetve antioxidáns vagy gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezhetnek.

A külső stresszorokkal szembeni védelem szintén nagyon fontos szerepet játszik az anti-aging bőrápolásban. Az UV-sugárzás a bőr korai öregedésének legfontosabb okozója, így a minőségi, hatékony UV-védelem kulcsfontosságú tényező az öregedésgátló bőrápolásban. Úgy gondolom, a következetes védelem és gondoskodás mintegy 50%-al csökkentheti a bőr öregedésének jeleit. Képzeljünk el két 70 éves hölgyet, egyikük egész életében védelem nélkül napozott, a másik pedig a lehető legmagasabb fokú UV-védelemmel. Óriási lesz a különbség a bőrük megjelenésében.

 

A haj is úgy öregszik, mint a bőr?

Különbségek és hasonlóságok is vannak a bőr és haj öregedésében. Az idősödő haj három legfőbb jele az elvékonyodás, a haj minőségének romlása és az őszülés. Az elvékonyodás, a haj mennyiségének, sűrűségének és minőségének csökkenése összehasonlítható a bőr öregedésének folyamatával, és kapcsolatban van annak csökkent rugalmasságával és hidratáltságával. A fejbőr nedvességét a faggyúmirigyek is segítik. Az egészséges és szép hajhoz megfelelően kiegyensúlyozott faggyúkiválasztás szükséges – a túl sok zsíros hajat, a túl kevés pedig száraz, sérülékeny hajat jelent.

Az őszülés kizárólag a hajban figyelhető meg, amit a hajhagymák sejtszintű változásai okoznak. A hajtüszők a bőrünk részét képezik, és a hajnövekedési ciklusok innen indulnak. Az életkor előrehaladtával a hajtüsző aktív ciklusa lerövidül és a pigmenttermelő sejtek aktivitása csökken, ami lassan növekvő, vékony, ősz hajhoz vezet.

 

Hány éves kortól kezdődik a haj öregedése, és mik a fő okozói?

A legnagyobb sűrűség és a maximális hajátmérő a fiatal felnőtteknél figyelhető meg, a hajhagymák és így a haj sűrűségének, valamint a hajszálak átmérőjének csökkenése pedig körülbelül 30-40 éves korunktól figyelhető meg. Ez lenne a megfelelő kor, hogy elkezdjünk nagyobb figyelmet fordítani fejbőrünk ápolására, táplálva és védelmezve a haj alatti bőrt.

„A hajtüszőkben található őssejtekből valami csodálatos és különleges dolog jön létre: a hajszál. Ez egy olyan biológiai csoda, ami egész életünk során újra és újra megtörténik velünk. Ezek a csodák rendkívül érzékenyek a külső stresszfaktorokra: az UV-sugárzás okozta szabadgyökökre és a levegőszennyezettségre, mint például a cigarettafüst”, magyarázza Dr. Läuchli. A szabadgyökök tartósan károsíthatják a hajhagymákat. Ezen felül az UV-sugárzás nemcsak a fejbőrt károsítja, hanem közvetlenül a hajfehérjéket és ezáltal a hajat is. Ez a haj átmérőjének és sűrűségének csökkenéséhez, valamint töredezett hajhoz vezet.

 

Hogyan harcolhatunk az öregedő haj ellen?

Fiatalkorunkban a szervezet még viszonylag könnyen képes kompenzálni az oxidatív stresszt. Azonban, ahogy a testünket és sejtjeinket érő stresszorok száma gyarapszik, dekompenzáció és oxidatív sejtkárosodás indul meg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a stresszorokkal – például az UV-sugárzással, mint a korai öregedés legfontosabb okozójával - szembeni hatékony védekezés fontosságát.

Röviden, ami az anti-aging bőrápolásban működik, az az anti-aging hajápolásban is sikeres: az UV-sugárzás elleni védelem és a megfelelő mennyiségű hidratáció kulcsfontosságú a haj és fejbőr öregedési folyamatának lassításához, csakúgy, mint az antioxidáns és gyulladáscsökkentő szerek. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében ezeket a készítményeket helyesen kell használni, így például a samponok alkalmazási idejének, valamint a nem leöblítendő fluidok adagolási ajánlásának betartásával.

Tudjon meg többet az orvosi anti-aging hajápolás hatásairól és a szép haj fontosságáról a személyes jóllét szempontjából a két részes hajápoló sorozatunk következő részéből!

 

  • A haj tulajdonságainak életkorral összefüggő romlása a haj pigmentációjában (őszülés), átmérőjében, görbületében, szerkezeti tulajdonságaiban (nyúlás, hajlítás, torziós merevség), lipidösszetételben és ezeknek a változásoknak a kölcsönös összefüggőségében mutatkozik meg.
  • Az életkor előrehaladtával a hajszál átmérőjének változása van valószínűleg a legnagyobb hatással a haj öregedésének általános megítélésére. A hajszál átmérője az életkor függvényében nem egy lineáris összefüggést mutat, hanem egy bizonyos korig nő, majd csökken.
  • A csökkent hajsűrűség jelentősen befolyásolja a haj mennyiségének megítélését, és a 40-es éveink közepétől az 50-es éveink közepéig a ritkulás egyre jobban észrevehető.

 

A dokumentum lezárásának dátuma: 2022.07.15., EWO-HU/REVALID/2022/19