MAGAZIN

A HAJUNK: RAGYOGJON A NAPON, KÁROSODÁS NÉLKÜL

 

A HAJUNK: RAGYOGJON A NAPON,
KÁROSODÁS NÉLKÜL

“A haj nagyon fontos eleme az önbizalomnak és az energikus, fiatalos érzésnek. Mivel valóban lehet tenni érte, fontos, hogy tegyünk is! Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az elvékonyodó haj nem egy elkerülhetetlen végzet.”

Prof. Dr. med. Severin Läuchli

 

A haj korai öregedésének megelőzése érdekében a haj és a hajhagymák tudatos öregedésgátló (anti-aging) ápolását be kell építenünk a napi rutinunkba. A fejbőrünk sem más, mint bőr, amelynek ápolása és védelme kulcsfontosságú a sikeres anti-aging harcban. Úgy is mondhatjuk, hogy a fejbőrünk az a talaj, amelyben a hajunk gyökerei nőnek. Ahogy egy virág is csak egészséges gyökerekből tud kivirágozni, úgy az erős és gyönyörű haj is csak egészséges hajhagymákból eredhet.

 

A két részes hajápoló sorozatunk második részébenProf. Dr. med. Severin Läuchli (Dermacenter, Zürich, Svájc) bőrgyógyász ismerteti a hajápolás leghatékonyabb módjait a hajunk védelmezéséért, emellett az ápolt, ragyogó megjelenésért, önbecsülésért és jóllétért.

 

A hajápoló sorozatunk előző számában a bőr és a haj öregedési folyamatáról, illetve annak hatékony befolyásolási módszereiről mesélt nekünk, és említette az UV-sugárzást, mint a haj öregedésének egyik fő okozója. Hogyan védhető a fejbőr és a haj?

Dr. Läuchli: Összefoglalva, minden oxidatív stresszt okozó tényező – például az UV-sugárzás, egészségtelen életmód, környezetszennyezés stb. – sejtszinten gyengíti és végül károsítja a hajhagymát. Csökken a melanintermelés, rövidülnek a hajtermelési fázisok, vékonyabb, gyengébb és kevésbé pigmentált, őszülő hajat eredményezve. Minél jobban kitett a fejbőr és a haj az ilyen stresszhatásoknak, annál hamarabb kezdődik a hajöregedés.

Így a hatékony anti-aging hajápolásnak magában kell foglalnia az oxidatív stresszorok elleni védelmet, az öregedési folyamat lassításáért. Az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás fő hajtóereje a bőrben, fejbőrben és a hajhagymákban az UV-sugárzás. Mindemellett, az UV-sugárzás közvetlenül is károsítja a hajat a fehérjék denaturálásával. Hogy egyértelmű legyen: hatékony UV-védelem elengedhetetlen minden olyan sétához, amelyet a napsütésben élvezünk.

 

Vannak más fontos tényezők a haj öregedésgátlásában az UV-védelem mellett?

A hidratálószerek fontosak a fejbőr természetes mikrobiom egyensúlyának fenntartásához. A kiegyensúlyozatlan mikrobiom a dermatofiták vagy más gyulladást elősegítő mikrobák terjedését okozhatja. A helyi - és szisztémás - gyulladásos folyamatok pedig szintén oxidatív stresszt és sejtkárosodást eredményeznek. A megfelelő hidratáló, tápláló haj- és fejbőrápolással támogathatjuk a bőr egészséges lipid és mikrobiom egyensúlyát, valamint lelassíthatjuk az öregedés folyamatát.

 

Mennyire lehet hatékony a minőségi anti-aging hajápolás?

Megfelelő és célzott intézkedésekkel egészen biztosan jó eredményeket érhetünk el a fejbőr és a haj öregedése ellen. Ismétlem magam: az UV-védelem és a megfelelő mértékű hidratáltság kulcsfontosságú tényezők a sikeres anti-aging haj- és fejbőrápolásban. Továbbá, az anti-aging bőrápoló termékek használatának eredményeiből tudjuk, hogy fontos az antioxidáns és gyulladást csökkentő összetevők használata. Ha a bőr, illetve a fejbőr egészséges, akkor a haj öregedése lelassítható, ezáltal a hajunk hosszabb ideig lesz dús és ragyogó.

A lehető legjobb eredmény elérése érdekében az UV-sugárzás ellen kifejlesztett készítményeket helyesen kell használni, így például a samponok alkalmazási idejének, valamint a nem leöblítendő fluidok adagolási ajánlásának betartásával. Végül, de nem utolsó sorban, nem elég csak egyszer használni ezeket. Csakúgy, mint az arcbőr ápolása során, a mindennapi rutin kialakítása elengedhetetlen a fejbőr ápolása esetében is.

 

A bőrgyógyászati praxisában fordulnak Önhöz elvékonyodó haj problémával? Mennyire fontos a szép, egészséges haj a páciensei számára?

A hozzám érkezők valóban aggódnak, ha azt tapasztalják, hogy ritkul a hajuk, különösen a nők. Az elvékonyodó haj hatalmas teher a pácienseim számára. A legtöbben a hormonális egyensúly zavarára vagy betegségre gondolnak, nem pedig öregedési folyamatra. Nem tudnak a haj öregedési folyamatáról, és következésképpen nincsenek tisztában a fejbőr és a haj öregedésgátlásával sem. Még az orvosi kutatások sem fordítottak igazán figyelmet a hajöregedés témájára egészen a közelmúltig. Sokat tudunk a fejbőr speciális bőrgyógyászati szükségleteiről vagy a hormonok hatásáról a haj minőségére, azonban a haj öregedésével kapcsolatos kutatások egy új terület és irányzat.

Ezzel remélhetőleg megszűnik a hatalmas szakadék a tudományos fókusz és a pácienseim mindennapi élete között. Az elvékonyodó haj gyakran sokkal nagyobb terhet jelent a pácienseim számára – főleg nőknek, de férfiaknak is – mint az öregedés más látható jelei. A haj megjelenése elképesztően fontos, gyakran sokkal fontosabb, mint a bőré.

 

Van megjegyzendő üzenet?

A haj nagyon fontos eleme az önbizalomnak, és az energikus, fiatalos érzésnek. Mivel valóban lehet tenni érte, fontos, hogy tegyünk is! Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az elvékonyodó haj nem egy elkerülhetetlen végzet.

Röviden, ami az anti-aging bőrápolásban működik, az néhány változtatással a mindennapos anti-aging hajápolásban is sikeres: az UV-sugárzás elleni védelem és a megfelelő mennyiségű hidratáció kulcsfontosságú a haj és fejbőr öregedési folyamatának lassításához, csakúgy, mint a minőségi antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevők.

 

Az egészségügyben általában könnyebb megelőzni egy betegséget, mint gyógyítani. Ez az anti-aging küzdelemben is pontosan így van: vizsgálja meg közelebbről és fontolja meg a haj és a fejbőr öregedésgátló ápolásának beépítését a mindennapi rutinjába, még mielőtt a haj öregedése elkezdődne. De ne essen kétségbe, ha nem volt eddig tudatában ennek a lehetőségnek. Soha nem késő a kortalanul elegáns és erős megjelenésért tenni.

 

  • A haj öregedésére kiható oxidatív stressz forrásai közé tartozik az UV-sugárzás, a mikrobiális, szennyező vagy irritáló eredetű gyulladás, az oxidált fejbőr lipidek és az egészségtelen életmód.
  • A haj öregedésgátlásának célja, hogy késleltesse, csökkentse vagy visszafordítsa az öregedés hajra gyakorolt hatásait. Az öregedési folyamat összetett természetéből adódóan az élethosszig tartó haj- és fejbőr kezelésnek holisztikusnak kell lennie, hogy a befolyásoló tényezők sokaságát is figyelembe vegye.
  • A menopauzában lévő nők hajának öregedése és ritkulása a bőrgyógyászat mindennapi gyakorlatának fő témájává vált, és összefüggésbe hozható pszichés zavarokkal, mint például depresszió, szorongás, és negatív hatással van a szexuális élményekre.
  • A tudomány jó oldaláról nézve egy tanulmány kimutatta, hogy egy egyszerű szépségápolás növelheti az önbecsülést a gyógyszeres kezelés miatti hajritkulás és hajhullás okozta depressziós tünetekkel küzdő nőknél.

 

Tudjon meg többet a prémium minőségű, innovatív Revalid® anti-aging termékkoncepcióról itt: https://www.revalid.hu/hajapolasi-termekek/elvekonyodo-es-oregedo-haj

 

Elvékonyodó haj  

A dokumentum lezárásának dátuma: 2022.07.18., EWO-HU/REVALID/2022/20